Rikke Knattrup,

Malmøvej 115, 8600 Silkeborg,

tlf. 22426295,

email: rikkeknattrup@live.dk

CV

  • Kunsthistorie på Århus Universitet
  • Århus Kunstskole
  • Linjefag i billedkunst på Silkeborg Seminarium
  • Over 20 års undervisningserfaring
  • Diverse kurser på Århus Kunstakademi

2020 Bryrup Forsamlingshus – fællesudstilling med Grafisk Værksted Silkeborg

2021 Strøgcentret, Ikast – salgsudstilling

2021 Det Grafiske Værksted Silkeborg – SOLO: ”Vibrerende virkelighed”

2022 Midtjyllands Avis, Silkeborg – salgsudstilling

”Kartografik” – fællesudstilling med Det Grafiske Værksted Silkeborg

Åbne Døre 2022, Silkeborg:

salgsudstilling på Grafisk Værksted

Udstillingsvinduer hos Yerst glaspusteri og Helm lædervarer

Anmeldelse i bogen ”101 kunstnere” 2022:

” Rikke Knattrup går som kunstner i fodsporene på Palle Nielsen, Jane Muus og Dea Trier Mørch. Kunstnere, der havde en skarp iagttagelsesevne og en enorm vrede over den måde, vi mennesker behandler hinanden på, og som brugte grafikken og tegningen til at udtrykke alt dette.

Vrede finder man også hos Rikke Knattrup, som går i kødet på nogle af de fænomener, man finder i vores samtid. Som egoismen og narcissismen i vores selfie-samfund. I ”Golden Girl” ser vi en karikeret tegning af en nøgen kvinde, der, ja man kan ikke udtrykke det anderledes, har hovedet op i røven på sig selv. Hun er simpelthen højrøvet.

Tegningen er skabt af en kunstner med et skarpt blik på nutidens svagheder og et billedsprog, der går lige i kødet på os. Det fine ved Rikke Knattrup er imidlertid et følelsesregister, der tillader et meget varieret billedsprog, hvor nuancerne også kommer til udtryk. Som i ”Ulven kommer”, et stentryk med voldsomme sort/hvide kontraster og et uhyggeligt, nærmest apokalyptisk indhold med kraftfulde former, der truende buldrer frem mod en by. Og på en meget skræmmende måde minder om de billeder, man netop nu ser fra Ukraine.

Følsomheden, menneskeligheden og, ja, sorgbearbejdelsen finder vej i en serie af meget fine træsnit med et hjerte som motiv. Både i det enormt

udtryksfulde ”Hjerterystelse”, der nærmest giver et sug i maven, og i ”Thy Heart”, hvor det samme hjerte, men nu med en helt anden titel, udviser følelser som varme, trods og medmenneskelighed. Det er i hvert fald de associationer, jeg får.

At Rikke Knattrup spiller på et stort register, kan man se i de billeder, hvor naturen dukker op som motiv. Som i linoleumstrykket ”Bølgen”, hvor hun har lavet sin version af Hokusais berømte billede med samme titel. Her udviser Rikke Knattrup en både monumental og følsom fornemmelse for landskabet. I ”Natteravn”, som hun har lavet som både stentryk og tegning, fremmaner hun en atmosfære af storhed og respekt i skildringen af denne fugl, der optræder i et væld af mytologiske fortællinger, ikke mindst vores egen nordiske.

Det er dette store register af følelsesudtryk, af stemninger og af budskaber, der gør Rikke Knattrup så spændende at følge. Hun har simpelthen så mange strenge og så mange udtryk at spille på, at man ikke kan undgå at blive fascineret. At hun også indeholder en indædt vrede, en god portion trods, en ikke ringe sans for humor og en stor portion menneskelig medfølelse, gør ikke oplevelsen mindre.”

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Kunstavisen