Leif Dræby

Interview med Leif Dræby /v Janis Frankø

Hvornår startede du med grafik?

Det med grafik var jo noget der skulle undersøges. Grafisk Værksted har jo eksisteret mindst 20 år i Silkeborg. Jeg finder tilfældigvis der i begyndelsen af 1991 hen på værkstedet der lå i kælderen af den gamle Teknisk Skole. Anders Georg, Frode Steinike og Lars Svanholm ledede stedet. Randi og jeg lærte at lave lithografi og raderinger. Senere, indtil 2001 gik jeg hos Anders Georg Jensen. Vi havde en fest sammen med Anders Georg.

Har du udstillet grafik?

Ja lidt fx på Frederikshavn Kunstmuseum.Jeg havde stor glæde af at komme på grafisk værksted. Glad for at få prøvet grafikken, har ikke lavet grafik siden 2000. Det kan jo være at jeg genoptager grafikken..

Op til år 2000 under Anders Georg Jensens ledelse fik jeg lavet mange koldnålsraderinger og ætsninger. AG kunne være ret højtidelig og fagligt stilren. Han var nok lidt trykket af at have en berømt kunstner-far, Søren Georg Jensen, men han var også med på sjov og humør sammen med os andre. Han syntes fx det var utolig morsomt at køre en leverpostej gennem pressen….

Det skal jo også være lystfuldt at lave kunst?

Kunstnere er meget forskellige. Jeg selv er nok grundlæggende en glad person i almindelighed, ikke bare på grund af mit kunstneriske virke. Og på trods af at jeg har oplevet tunge ting…. Men det er en nødvendighed for mig at udfolde mig med fx den her bunke skitser i en blanding af tegning og akvarel. Har altid lavet billeder… Jeg startede eget autolakerer-firma i Ans 1964. Efter skilsmisse og salg af firmaet for snart 40 år siden var jeg fri til at gøre hvad jeg ville. Jeg tog til København med en mappe med tegninger. Gik fra galleri til galleri og endte på Kultorvet. Her fik jeg min første udstilling på MitsiGalleri. Siden da arbejdede jeg hårdt på at lave billeder og også på at få udstillet. Jeg skød på alt hvad der bevægede sig… fik fx gennem det danske general-konsulat kontakt til gallerier i NewYork. Jeg kom med på en plakatudstilling, og så lånte jeg penge til flybilletten af mine søskende for at komme over at se det. Der tog jeg rundt til gallerier i NewYork med dias og tegninger og fik aftale om en udstilling. Det samme i London. Man hustlede sig frem. Fx betalte jeg med billeder hos DFDS for fragten af mine billeder til NewYork. Nu gider jeg ikke det der mere. Fylder 82 næste gang.

Du har et liv fuld af kunst?

Jeg har det skidegodt. En dejlig kæreste i Randi Kornerup Bang, som også laver kunst, maleri og kreamik ….og mad!

Vi sidder her i dit atelier omgivet af malerier, tegninger, skulpturer. Hvor lang tid har du boet her?- – -Jeg har boet her på i baggården til Skolegade 55 i 30 år nu. Det var ”FyldpenneOlsen” der tilfældigvis vidste, at her var en ledig lejlighed med plads nok. Jeg havde en lejlighed på sølystvej. Der var så lidt plads, at når jeg havde malet på et stort billede, så måtte jeg prøveophænge hos venner, så jeg kunne komme komme til at se billedet på afstand.

Har du altid boet i Silkeborg?

Jeg er fra Virklund. Der fra husker jeg naturen og den lille by, som vi frit kunne strejfe rundt i. Jeg havde aldrig tegnet før end vi i 1. klasse skulle tegne på tavlen til juleafslutning. Jeg tegnede et julelys. Der opdagede jeg, at jeg kunne tegne naturalistisk -bedre end de fleste. Siden da har det været min hensigt at vise hvor fin verden så ud. 1948 flyttede vi til Silkeborg og jeg gik på Vestre Skole. Der havde vi også tegning. Nogen lærere kunne se at jeg var god til at tegne. En udstillingsplaket for vore sløjdprodukter var min første bestillings-opgave!

Er du autodidakt?

– Jeg er både autodidakt og autolakerer…. Efter 7. klasse var jeg først på Lysbrofabrikken. Vidste ikke rigtig hvad jeg skulle -ud over at tegne. Mine forældre fik arrangeret en læreplads. Udlært autolakerer og skiltemaler her i byen.

-Du er mest kendt for dine malerier?

Jo det er jeg nok mest kendt for i dag. Men fra 1960 til 1980 tegnede jeg til avisen. Landskaber og naturen rundt om Silkeborg. Det kan du se i bogen, som I har på værkstedet. Folk jeg møder på gaden i dag kan huske mine tegninger i avisen. Det stoppede da jeg startede som selvstændig autolakerer. Men inden længe kunne jeg ikke lade det være. Jeg tegnede og malede i fritiden. I begyndelsen ag halvfjerdserne begyndte jeg igen at tegne for avisen.

Hvor får du din inspiration fra?

Fra naturen. Fx i dag hvor jeg gik tur med Randis hund ude ved Lysbro, da en stor flok snakkende grågæs fløj vestpå over vores hoveder…da græd jeg simpelthen lidt. Naturen bevæger mig… og mennesker inspirer mig… det er vi jo nødt til at få ud.

Du har foræret to bøger til værkstedet TEGN og SKITSER 1960-2020 om dine værker og ”Impulsjæger. Bemalede raderinger og digte”

Jeg havde ni raderinger, som jeg ikke var helt tilfredse med. Siden prøvede jeg at male på trykkene; og her for et år siden inspirerede de mig til de digte som nu er udgivet sammen med de bearbejdede tryk, som altså var lavet på grafisk værksted.